23 Aralık 2011 Cuma

Kölelik Günlükleri - Gün 017-019

Sonunda bir şeyler yaptım. Pazartesi iki saat ders anlatacağım, onun için sunum hazırladım.

Genelde bir şey anlatacağım zaman, sunumu hazırlarken özen gösteririm.
Bu kez öyle bir istek yoktu içimde, pek bir gayret göstermedim buna bağlı olarak. Biraz amiyane kaçacak ama "gönülsüz sikişten burunsuz çocuk doğar" derler, bu iş biraz o hesap. Sen bir adamın elinden diplomasını, mesleğini, tüm hayatını alıp onu bir yerde köle olarak çalıştırıyorsan, ondan alacağın verimin adamımızın ortalamasına bile ulaşması mümkün olmaz, zirvede bir performans ise hayaldir. Dahası bütün bunların yarattığı depresif zihinsel hal, ders hazırlamak-anlatmak gibi zihni fonksiyon isteyen işleri baltalar zaten. Bırakın iyiyi, yalnızca düzgün bir iş yapmak için bile en ufak bir istek yok içimdde buradayken. Köle dediğin böyle olur, arkanı dönersen kaytarır. Kusura bakmayın efendiler.

Aslında bu konuya kafa yorup yazmak da boş iş. Öğrencilerine düzgün ders anlatacak personel arayan bir kurumun bu kişiyi bulma yöntemi kura olmazdı herhalde. Açarsın bir kadro, başvuranları değerlendirir, en iyisini seçersin. Devletin köle pazarından kura ile gönderilen adamın performansını değerlendirme konusunda tek prensip geçerli olabilir: Bedava atın ağzına bakılmaz.

Mecburi hizmetin bundan önce uygulandığı ülkelerde de verimli olmadığı, sorunları çözmeyip kronikleştirerek derinleştirdiği bilinen bir gerçektir ama bizim memleketin gerçeklere göre yönetilmediği uzun zamandır bilinen bir şey zaten. Mecburi hizmet verimsizliği bizde neye benziyor görmek isteyen olursa, bu yazı bir parça işe yarar belki.

3 yorum:

  1. Etraftaki herkes devlet memuru olabilmek icin KPSS'ye girerken, bunun icin dershanelere filan giderken senin bu durumdan bunca sikayet etmen tüm algoritmami bozuyor bazen.

    YanıtlaSil
  2. Hocam şuanki haklı kızgınlık ve kırgınlığınızın geçeceğini düşünüyorum ve umuyorum.alıştıktan sonra gelecekteki meslektaşlarınıza elinizden gelicek en iyi eğitimi vereceğinizi temenni ediyorum. bir meslektaşınız olarakta ufak bir isteğim olsun farma gibi sevmesi zor bir dersi mumkun olduğunca basitleştirerek, kliniğine deyinerek anlatın.arkadaşlar kopmasın dersten:) kolay gelsin

    YanıtlaSil
  3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil

Beğendiyseniz paylaşabilirsiniz, maksat söz yayılsın.