14 Ağustos 2014 Perşembe

Kölelik Günlükleri - 14.08.2014 - Gün 393

Öfkeme sarılmak aklımı korumaya yetmiyor artık.
Bu aşağılamaya katlanmanın kibirden başka bir çaresi kalmadı galiba.
Bol bol böbürleneyim bari.


2 Ağustos 2014 Cumartesi

Johann Nepomuk Hummel

Klasik müzik dinlemeye Prokofiev ile veya Steve Reich ile başlayan var mıdır, bilmiyorum. Genellikle kolay yerden başlanır; Vivaldi, Mozart, Bach, Beethoven… Müziğini bilmesen de adını bir şekilde duymuş olduğun bestecilerden.

Nereden başlarsan başla belki uzun süre adını hiç duymayacağın, eserlerini hiç dinlemeyeceğin ama aslında çok önemli olan kişiler vardır. Bu yazının konusu da onlardan biri: Johann Nepomuk Hummel.

Hummel’in pek çok kişi için bilinirliğinin düzeyi, öneminin yanında küçük kalır. Mozart’ın, yeteneğinden etkilenip, iki yıl yanında barındırarak eğittiği birinden bahsediyoruz oysa. Daha sonra Muzio Clementi’den de dersler almıştır. Sonrasında hocası olan isimler: Johann Georg Albrechtsberger, Joseph Haydn, Antonio Salieri (Albrechtsberger, Beethoven’in de hocasıdır).

Bu farklı ekollerden, zengin kaynaklardan beslenen adam, kendisinden sonrakilere bunu nasıl aktarmıştır?

Piyano üzerine önemli bir eser yazmıştır (A Complete Theoretical and Practical Course of Instruction on the Art of Playing the Piano Forte) ve Carl Czerny’yi yetiştirmiştir Hummel. Hummel’den önce Beethoven ile de çalışan Czerny tüm zamanların en çok satan piyano metotlarından birinin yazarı ve Franz Liszt’in hocasıdır. Liszt’in öğrencileri ve onların öğrencileri listesi yapsak yazı uzar, iki örnek vereyim: Bela Bartok, Sergei Rachmaninoff. Rus ekolüne temel teşkil eden önemli isimlerden biri olan  Adolf von Henselt de Hummel’in öğrencisidir.

Yıllardır piyano müziği dinliyorum. Bu zaman içinde öğrendiğim, asırları ve ülkeleri aşan kesintisiz bir zincirin var olduğudur. Bach’tan, hatta ondan önceki büyük org ustalarından başlar, Rachmaninoff’a, Richter’e ve bugün yaşayan büyük piyanistlere kadar gelir. O zincirin yeterince bilinmeyen ama önemli bir halkası olan Hummel’den biraz bahsetmeye çalıştım size.

Daha ayrıntılı bilgi için istikamet Wikipedia

Piyanodan bahsedip durduk ama Hummel’in solo piyano için bir eserini değil; piyano, flüt, obua, korno, viyola, viyolonsel ve kontrbas için op.74, re minör, bir numaralı septetini önereceğim bu yazıyı okuyanlara.

Müziğiniz bol olsun.









Beğendiyseniz paylaşabilirsiniz, maksat söz yayılsın.